Θεραπευτική Κοινότητα Καρτερών

Η Θεραπευτική Κοινότητα Καρτερών βρίσκεται στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Σερρών σε απόσταση 40χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο μέσο μιας πευκόφυτης έκτασης και σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων αποτελεί την πρόταση μας στον ελληνικό χώρο.

Κυριότερος στόχος είναι η ανάπτυξη κοινοτικού πνεύματος. Οι δύο πρώτοι μήνες είναι κρίσιμοι για το νέο μέλος. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να βιώσει την ύπαρξη ενός θεραπευτικού προγράμματος και την υποχρέωση τήρησης του. Παράλληλα η κοινότητα πρέπει να κερδίσει τον εξαρτημένο ώστε να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Στους επόμενους μήνες επιχειρείται η εξουδετέρωση της αντικοινωνικής ταυτότητας και των αυτοκαταστροφικών τάσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση στην μικρο-κοινωνία της Θεραπευτικής Κοινότητας.

Ακολουθεί η φάση της προετοιμασίας για επανένταξη στην κοινωνία κατά την οποία αναγνωρίζονται στάδια προόδου, απονέμονται προνόμια σαν ένδειξη εμπιστοσύνης, χορηγούνται μεγαλύτερες διευκολύνσεις και επιτρέπονται παραπάνω δραστηριότητες.

Θεραπευτικός σχεδιασμός της κοινότητας θεωρείται η Millieu – Therapy. Είναι η προσπάθεια ώστε το περιβάλλον και όλοι οι εργαζόμενοι στη κοινότητα να λειτουργούν θεραπευτικά. Όλα τα μέλη του προγράμματος έχουν το ίδιο θεραπευτικό βάρος είτε πρόκειται για καθαριότητες και συντήρηση του χώρου είτε για δουλειά στο αγρόκτημα είτε για θεραπευτικές ομάδες.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία αποτελεί τον κορμό της θεραπείας και στο πλαίσιο της θεραπευτικής αυτής δραστηριότητας αναπτύσσονται και λειτουργούν με ευθύνη ειδικών, ψυχοθεραπευτικές ομάδες στις οποίες εντάσσονται τα μέλη της κοινότητας. Σε όλα τα μέλη παρέχεται ατομική ψυχοθεραπεία.

Στα πλαίσια των θεραπευτικών δραστηριοτήτων λειτουργούν ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, προ-επανένταξης, λογοτεχνίας, μουσικής, εναλλακτικής ψυχαγωγίας, κινηματογράφου, καλλιέργειας κοινωνικών δεξιοτήτων, αγροκτήματος, ορειβασίας, υγιεινής, κουζίνας, γυμναστικής. Παράλληλα λειτουργούν εργαστήρια εικαστικών και φωτογραφίας.